HAMİLELİK

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN ŞEKER 

Diyabet kısaca insülin yetersizliğine bağlı olarak kanda şekerin yükselmesidir.

Gestasyonel diyabet- gebelikte görülen şeker hastalığına denir.
Pregestasyonel diyabet- anne adayı gebe kalmadan önce de şeker hastasıdır.
Gestasyonel diyabet- gebelik sırasında ortaya çıkar.

Gestasyonel diyabet olduğunuzu nasıl anlarsınız?
  • Sık sık terleme ve titreme atakları geçiriyorsanız,
  • Ağzınızda kuruma hissi oluşuyorsa,
  • Litrelerce su içme isteği ve buna bağlı olarak sık idrara çıkıyorsanız,
  • El, ayaklar, dudak kenarlarında karıncalanma hissiniz artıyorsa,

Pregestasyonel diyabetli değilseniz gebeliğinizin 24–28. haftalarında doktorunuz şeker yükleme testi (GTT-Glikoz Tolerans Testi) yaptırmanızı isteyecektir. Bu testleri zamanında yaptırmayı ve doktorunuzla paylaşmayı lütfen ihmal etmeyin.


Gebelik diyabeti olan anne adayları nasıl beslenmeli?

Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün tüketin.
Az ve sık beslenme modeli ile günde 6 öğün beslenmek kan şekerinin gün içinde dalgalanmasını önler. Uzun süre aç kalırsanız kan şekeriniz önce düşer, ardından dokular parçalanarak şeker elde edilir, bu esnada atık madde olarak keton cisimleri kanda birikmeye başlar. Bu maddelerin düzeyinin yükselmesi annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.

Temel besin gruplarından yeterince tüketmeye özen gösterin.
Et, süt, sebze, meyve, tahıl ve yağ grubu besinlerden ihtiyacınız kadar tüketmelisiniz. Şekerinizin yüksek çıkması bazı besinlerden mahrum olmanıza neden olmaz. Sadece miktarlar konusunda biraz daha dikkatli olmanızı gerektirir.

Çeşitli besinler tüketmeye özen gösterin. Tek tip besinlerle beslenmeyin. Çeşitli besin tüketmenin en iyi yolu besinlerin değişim listelerini öğrenmektir. Böylece hangi besinin yerine ne yiyebileceğinizi bilirsiniz. Bu besinlerden çeşitli alternatifler üretilerek birbirinden farklı besinler elde edebilirsiniz. Değişim listeleriyle ilgili bilgi almak için bana mesaj atabilirsiniz.

Hangi Gruptan Ne kadar yemeniz gerektiğini hesaplayın. Gebelik için gerekli tüm besin öğelerini dengeli beslenirseniz karşılayabilirsiniz. Bu konuda hangi besin grubundan ne kadar ihtiyacınız olduğunu diyetisyeninize danışarak öğrenebilirsiniz.
 Günde en az 2,5–3 lt su için. Ödemlerin olmaması, vücudunuzdaki su ve elektrolit dengesinin sağlanması için su içmeyi alışkanlık edinin.

Kan şekeri ölçümlerinizi ve her gün yediklerinizi düzenli olarak kaydedin. Kan şekerinizde yükselme olduğu gün besin günlüğünüzü kontrol ederek nerede hata yaptığınızı böylece anlayabilirsiniz.

 Tokluk kan şekeri takibi yaparak 6 öğüne karbonhidrat içeren besinleri paylaştırın. Örneğin sabah hiç ekmek veya tahıl grubundan bir besin yemeyip, öğle yemeğinde pilav, ekmek, meyve gibi tüm karbonhidrat içeren besinleri bir arada tüketmemelisiniz. Aksi takdirde sabah kan şekeriniz düşer, öğlen ise yemek sonrası kan şekeriniz çok yükselebilir.


Kan şekerinizi hızla yükseltebilecek basit karbonhidratlardan kaçının. Yani düşük glisemik indeksli besinleri tercih edin. Gazlı içecekler, şekerli meşrubatlar, meyveli içecekler, şuruplar, alkollü içkiler, şeker eklenmiş içeceklere beslenmenizde çok fazla yer vermeyin. Şekerli içecekler yerine şekersiz bitki çayları, ayran, su ve sütü tercih edin.

Şeker, bal, pekmez ve her türlü şekerli gıda tüketiminizi azaltın. Kan şekeri düzeyinize göre bu tür besinlerden ara sıra yiyebilirsiniz. Fakat hangi öğünde ve hangi miktarda yemeniz gerektiğini mutlaka diyetisyeninize danışarak öğrenin. Beyaz şeker yerine tüketebileceğiniz, gebelikte kullanımı güvenli olan tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.











YAZ MEVSİMİ YAKLAŞIRKEN HAMİLE OLMAK... 

Yazın hamile olmanın zorlukları vardır ama aslında çok keyiflidir. Yazın hamile olma fikrine farklı bir açıdan bakarak olumlu düşünmek ve avantajlarını değerlendirmek lazımdır. Tabiki uygun önlemleri alarak ve doğru davranış tarzı ile şikayetleri de minimuma çekebilirsiniz.


Yaz hamileleri su tüketimini arttırmalıdır. Sıcak yaz günlerinde günde 2,5 -3 litre sıvı tüketmeleri gereklidir. Hamileler outdoor aktivitelerden uzak durmalıdır. Özellikle yaz mevsiminde hamileler güneşle direk temastan korunmalıdırlar. Hamilelikte cildiniz güneş yanığına daha fazla eğimlidir. Çünkü gebelikte melanin üretimindeki artışa bağlı melasma denilen gebelik maskesi gelişebilir. Hamilelikte melanin artışı alın, yanaklar, üst dudak ve göğüsün üst bölgelerinde renk değişikliği oluşturur. Bu pigment artışı esmerler de daha fazla görülür.

Önlemek için direkt güneş ışığından ve solariumdan uzak durmak önemli. Korunmak için güneş koruyucu kremleri SPF 30 faktör veya daha fazla koruma faktörlü ürünler gün içinde birkaç kez uygulamalı, geniş kenarlıklı şapka giymelidir. Kuru ve kaşıntılı cilt gebelikte yaz döneminde sıkça görülen durumlardandır.
Gebelikten dolayı gerilen cilt zaten kurumuştur, yaz sıcağı ve güneş cildi iyice kurutur ve nem kaybı artar. Önlemek için nemlendiricili vücut duş jelleri kullanılması ve duştan çıkar çıkmaz sürülecek nemlendiriciler kuruluktan koruyacaktır.Korunmak için doktorunuzun önerdiği kaşıntı önleyici kremler kullanılabilir. Haftada 2 veya 3 kez sabah erken saatlerde veya güneşin etkisinin azaldığı saatlerde yürüyüş yapmak, yüzmek iyi gelecektir. Gebelikte egzersiz olarak yüzme en iyi seçim olacaktır. Hem egzersiz hem de serinlemeyi bir arada sunduğundan bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.
Yazın bacaklarda şişlik daha fazla görülebilir. Çalışan hamilelerde şişlikler daha belirgin yaşanabilir. Önerilen öğle vakti 30-60 dakika uzanarak istirahat etmek, ayakları bilekten öne arkaya doğru hareket ettirerek bacak damarlarında göllenen kan akımını harekete geçirmek şişlikleri azaltacaktır. Gece ayakların altını havlu veya yastıkla destekleyerek uyuma, daha geniş ve rahat ayakkabı giymek olabilir. Yüzük takmayın şişen eller ve parmaklar nedeniyle yüzükler parmaklarda sıkışabilir. Dar ve sıkı kıyafetlerden uzak durmak, bol ve rahat giysiler tercih etmek, uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak önemlidir. Diyette tuzu tamamen kaldırmayın sadece miktarını azaltın. Tuzda iyot var ve bu bebeğin gelişimi için önemli. Ödem attırıcı ilaçlar kullanılmamalı, bu ilaçlar sıvı açığı oluşturabilir.
Gebelikte özellikle yazın vajinal enfeksiyonlar sıklıkla görülebilmektedir. Hijyen, güçlü bir bağışıklık sistemi önemlidir. İç çamaşırı pamuklu olmalı ve genital bölge kuru tutulmalıdır. Günlük ped kullanılmamalı, sıkı ve hava aldırmayan kıyafetlerden uzak durmalıdır.
Deniz ve havuzdan çıkıldığında ıslak mayoyla dolaşmamalı, hemen değiştirilmelidir. Enfeksiyon şüphesi durumunda mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.Yaz döneminde besin zehirlenmeleri, ishaller sıklıkla görülür. Hamilelikte bağışıklık sistemi baskılandığından hamile olmayanlara göre daha sıklıkla besin zehirlenmesi görülür. Bu nedenle açıkta bekleyen gıdalar tüketilmemeli, taze besin maddeleri tüketilmeli, sindirimi zor, baharatlı ve kızartma yiyeceklerden uzak durulmalıdır.